Naar het zonnige zuiden, naar het noorden… of in eigen land. Het maakt ook eigenlijk helemaal niks uit. Als je schoolgaande kinderen hebt, dan begint het vakantiegevoel op de laatste schooldag, ook als het nog wel even duurt voordat je zélf ook vakantie hebt. Hoe lekker is het als je de vakantie ook echt kunt gebruiken om tot rust te komen, te genieten met elkaar als gezin en te ontspannen.
Om je daarbij te helpen, wil ik je een belangrijke tip meegeven. Want genieten met elkaar als gezin, is niet alleen dingen ondernemen met elkaar, maar ook samen spélen met je kind. Het is belangrijk om af en toe samen te spelen met je kind, omdat dit ervoor zorgt dat:
- je je kind zo positieve aandacht kan geven (en daardoor gaat hij beter naar je luisteren)
- je werkt aan de band met je kind (en dit heeft een positieve uitwerking op zijn zelfbeeld)
- je kind het gevoel krijgt dat je iets ‘voor hem over hebt’ en ook meer begrip zal hebben voor jouw behoefte om bijvoorbeeld een dorpje/marktje te bezoeken, ook al vindt hij daar zelf niets aan (geven en nemen).
- Je plezier hebt met elkaar!
Hoe vaak moet je ‘samen’ met je kind spelen?
Deze vorm van aandacht is dus belangrijk voor het positieve gevoel tussen jullie. Probeer daarom iedere dag in de vakantie even tijd in te plannen, om even iets écht samen met je kind te doen. En dat hoeven echt geen dagvullende activiteiten te zijn, een kwartiertje/half uurtje is meer dan genoeg.
Zorg ervoor dat jullie iets kiezen wat je allebei leuk vindt, want op het moment dat je er zelf ook plezier aan beleeft, voelt het ook veel minder als een opgave. Ik ben gek op gezelschapsspelletjes, dus daar kies ik vaker voor. Als ze willen stoeien/rennen, dan is het de beurt aan mijn man. Dat ik dat zelf leuker vind en dan dus oprecht enthousiast en betrokken ben, merken de kinderen gelijk en als ik het niet écht leuk vindt dus ook;-(
Je hoeft dus écht niet de hele dag met je kind te spelen. Het is namelijk ook belangrijk dat je kind de ruimte krijgt om vanuit eigen creativiteit en fantasie te spelen. En zonder jou, voelen ze zich sneller ‘genoodzaakt’ om andere kinderen op te zoeken en speelkameraadjes te maken, wat weer goed is voor hun sociale vaardigheden. De momenten dat je kind alleen, of met anderen speelt kan jij dan heerlijk even in een boek duiken of iets anders voor jezelf doen, zonder je schuldig te voelen.
En dan zal het af en toe ook best gebeuren dat je kind even niks te doen heeft en zegt “ik verveel me”. Waarom dat óók heel gezond is, deel ik graag in een volgend blog.
Wil je meer weten over het zelfstandig spelen van je kind? En heb je behoefte aan meer tips om de vakantie goed door te komen?
Neem dan contact met mij op. We maken dan nog vóór je vakantie een belafspraak en in een half uurtje zorg ik ervoor dat je met meer plezier en ontspanning de zomer(vakantie) in gaat.