Mijn oudste dochter (bijna 3,5 jaar oud) kon helemaal los gaan met naar bed gaan. Of eigenlijk deed ze dat elke avond. Schreeuwen, slaan, huilen, bijna tot kotsen aan toe. Het naar bed brengen duurde ook altijd minstens 1,5 uur, maar vaak ook langer dan 2 uur. En eindigde bijna altijd in tranen, een knuffel en als ze dan eindelijk sliep, liep ik met een diepe zucht naar beneden. Om opnieuw met mijn man te bespreken wat ik toch anders kon doen.

Dankzij de inzichten van Anke heb ik geleerd dat ze juist wilde dat ik van me liet horen. Ik mocht meer voor mezelf opkomen op werk, in de relatie met mijn man, eigenlijk overal wel. Eerlijk zijn naar vriendinnen over mijn gevoel, zodat dat schreeuwen dat ik van binnen deed niet meer nodig was.

Nadat alles op zijn plek viel is het naar bed gaan weer een feestje: samen lezen, piraatje spelen, lekker knuffelen en ze gaat zelf in bed liggen om te slapen! Zelfs af en toe zonder piraatje spelen: mama, ik ga slapen. Geen urenlange heftige, negatieve invloed-sessies meer, maar korte, fijne momenten van geborgenheid waar we allebei zin in hebben. En als ze moe is en eerder wil slapen? Dan zegt ze dat gewoon! Terwijl ze voorheen zichzelf kon wakker houden tot na 21 uur, hoe moe ze ook was.

Ik had geen twijfel om met Anke samen te gaan werken hiervoor. Het kon alleen maar beter worden en een sessie waarbij zij niet aanwezig hoefde te zijn, ideaal! Wat wel spannend was; Dat ik aan mijn ‘zwakste eigenschap’ moest gaan werken: ja, zou dat wel gaan lukken? Het was ook confronterend, maar het voelde zo veilig bij Anke, dat er ruimte was voor alles, hoe pijnlijk het ook werd.

Ik zou dit absoluut aan anderen aanbevelen! Je kan er alleen maar gegroeid uitkomen. Je kind laat je zoveel zien en nu heb je de kans om te horen wat dan precies. Maak dus die afspraak voor een spiegelgesprek! Je hebt niks te verliezen en heeeeeel veel te winnen voor jezelf, je kind en het hele gezin. Dit is effectiever dan 100 psychologen bij elkaar.

 

Naomi (dochter, 3 jaar)

Ik zocht naar een stukje controle/rust in het gezin. Anke heeft me geholpen te kijken naar wat het gedrag van onze dochter met mij doet, hoe het mij raakt.

Ik heb daar nu meer inzicht in gekregen en geleerd hoe ik anders kan reageren dan dat ik deed. Ik was wel heel benieuwd hoe het zou gaan, maar het was leerzaam en waardevol! Mooi om zo na te denken over jezelf, je kinderen en de interactie daartussen. Je staat echt even stil bij zaken waar je vaak niet zo diep over nadenkt. Je bent begripvol, meelevend en flexibel.

 

 

 

Rianne (voor dochter van 7 jaar)

Ik was vooral geïnteresseerd om samen te gaan werken met Anke, omdat mijn dochter een verzoek of vraag compleet kan negeren. Daarbij kan ze weglopen of zich gaan verstoppen in een kussen. Dit triggerde mij enorm. Ik voelde me er gefrustreerd en machteloos door en was niet goed in staat om een stapje terug te doen en te kijken wat er nou echt nodig was. Door het traject kreeg ik inzicht waar de trigger van het negeren vandaan komt, een eigen kindstuk in mij. Het hielp me om te kunnen bedenken dat ze mij niet met opzet zat te stangen of te klieren, maar dat er meer nodig was.

Ik had ook wel twijfels voor ik startte bij Anke. Vooral vanwege de ‘afstand’ wat ik voelde bij een online sessie. Dit laatste was praktische vanwege de afstand tussen mijn woonplaats en die van Anke. Maar samen met Anke hebben we een mooie middenweg gevonden, sessies online en sessie in haar praktijk.

Het heeft me inzicht gegeven in de situatie en wat er gebeurt; wat dit losmaakt in mij maar ook wat mijn dochter nodig heeft. Dat was fijn maar ook confronterend. Ik denk dat het zeker kan helpen om verder te kijken, vooral als je vastloopt. Zeker wanneer je al goed probeert af te stemmen op je kind zoals door te kijken, te luisteren of bijvoorbeeld meer autonomie te geven, maar je toch blijft worstelen dan is het helpend om te kijken naar wat jou zo triggert. Het is fijn dat je dat onder begeleiding kan doen. Anke stelt helpende en verdiepende vragen waardoor je net dat stukje verder kan kijken naar wat er gebeurt en ze  zorgt voor een veilige sfeer, luistert geduldig en stelt vragen om echt te de kern te komen.

Hoewel een nog steeds uitdagend kan zijn, sta ik nu heel anders in deze situatie. Het is een proces waarin Anke mij heeft geholpen de eerste stappen te zetten.

Mareen, voor dochter van 4 jaar

Omdat onze zoon soms erg temperamentvol kan reageren wat zorgde voor de nodige complexe situaties, zijn we bij Anke terecht gekomen. We belandden regelmatig in een strijd die we niet wilden. We wilden graag weten hoe we hier beter mee om konden gaan / waar dit vandaan kon komen en eventueel voorkomen kon worden.

Het vertaaltraject bij Anke heeft ons vooral veel inzicht gegeven in ons eigen handelen/onze eigen reactie en onze eigen gevoeligheden. Hierdoor begrijpen we onze zoon beter en kunnen we vaker geduldiger/bewuster handelen. Waardoor er minder strijd is. We vonden het heel prettig en relaxt. Anke luistert aandachtig en zet een ontspannen sfeer neer waarin echt alles gezegd kan worden. Het is echt een aanrader om samen te werken met Anke; het is altijd goed om te weten waar je eigen beurse plekken zitten, zodat je niet te heftig reageert als iemand (onbewust/onbedoeld/ wel bewust) erop drukt ;).  Het geeft je inzicht in situaties waardoor je beter/anders kunt handelen en zorgt voor meer begrip. Het helpt ook om weer na te denken over wat er echt belangrijk is voor jezelf, je gezin en de situatie.

 

Bas en Simone (zoon van 4 jaar)

Als alleenstaande moeder vond ik het niet altijd makkelijk om met mijn temperamentvolle dochter om te gaan. Met Anke ben ik gaan kijken naar waar onze behoeften liggen, en hoe ik mijn dochtertje beter kan bereiken. Ik was heel erg bezig met hoe ik het zou moeten doen, met hoe opvoeden “hoort”. Ik heb dat aardig los kunnen laten. Als het voor ons tweetjes werkt, dan werkt het voor ons. Jammer als iemand daar andere gedachten over heeft. Ik vaar steeds beter op mijn innerlijk kompas. Conclusie: goed op mezelf blijven letten, voor mezelf blijven zorgen. Cliché, maar als het met mij goed gaat, gaat het met ons beiden goed.

Er zijn zeker nog pittige momenten geweest het afgelopen halfjaar, het leerproces is niet gestopt bij Anke. Maar we zijn bijvoorbeeld voor het eerst op vliegvakantie geweest met zijn tweetjes en daar hebben we enorm van genoten. Er werd goed geluisterd. Het was gezellig en relaxed. Ik baalde dat ik maar één week geboekt had. Zo fijn was het!

Anke is een lieve vrouw die naast je komt staan, en samen met je bepaalde (onhoudbare) situaties uitpluist. Mijns inziens leer je het meest van de inzichten die je zelf hebt, en Anke geeft je de ruimte dat te ervaren. Ze stuurt en begeleidt op een prettige manier. Ze heeft ons weer een zetje in de goede richting gegeven. En daar ben ik haar zeer dankbaar voor.

Sandy

Ik heb bij Anke het vertaaltraject gevolgd in de hoop dat mijn jongens wat vrijer en zelfstandiger zouden worden. Dat ze wat stappen zouden maken zodat ik wat meer adem zou krijgen. Wat ik heel fijn vond, was dat er door Anke goed geluisterd werd en dat ze niks gek vond. En dat het resultaat van de vertaling zonder veel moeite is ontstaan. Het heeft mij en de jongens heel veel opgeleverd. Ik ben zelf wat meer gaan uitspreken wat belangrijk is voor mij. Dat ik vaker wil wandelen, dat mijn man en ik vaker met z’n 2e iets moeten gaan doen enz. Dat het niet iets is wat we doen als het uitkomt, maar dat het noodzakelijk is voor mij/ons zelf.

De kinderen stonden na de vertaling veel meer open voor de veranderingen die ik wenste. Dingen die ik al een tijd anders zou willen, lukten ineens. Ze staan nu open om dingen te leren. Ze gingen bijvoorbeeld uit zichzelf proberen hun veters te strikken of een knoop maken. Kleine dingen, maar grote veranderingen alles bij elkaar. ik zou het een ander echt aanraden om een vertaaltraject te doen, omdat je er zelf zoveel van leert en je kinderen volgen vanzelf. Het geeft je rust. Super bedankt voor de mooie vertaling!

 

 

Sonja

Toen ik een afspraak in plande met Anke, wist ik even echt niet meer wat ik moest doen. Elke avond met het naar bed brengen van mijn zoon (10) hadden we enorme ruzie.

Tijdens de eerste tien minuten in gesprek met Anke, maakte ik een situatie schets. Mijn woorden, mijn beelden, mijn ervaringen …. En mijn blinde vlek. Anke wist in die korte tijd boven water te krijgen wat ik niet zag. Ik heb in het leven van mijn zoon verschillende rollen; vriend (samen op de trampoline), moeder (natuurlijk), maar tijdens lockdowns ook juf. Dit is hartstikke verwarrend, want wat is het irritant als je “vriend” verteld dat je moet tandenpoetsen en naar bed moet.

Superduidelijk en hierdoor is het probleem direct opgelost, en kan ik mijn zoon zonder problemen als moeder naar bed brengen, zonder ruzies.

Anke bedankt !!

 

Masja

Nadat ik een online lezing gevolgd had wist ik; Anke is de persoon aan wie ik hulp ga vragen! Ik voelde dat zij had ervaren waar ik zo mee worstelde. Ze straalde een soort vertrouwen en expertise uit dat me raakte. Tijdens het coachingstraject had ze met de eerste zin van haar vertaling de kern te pakken. Door oefeningen te kiezen die bij mij aansloten heb ik flinke stappen gezet.

Waar ik voor het coachingstraject iedere keer mee ontplofte wanneer mijn dochter (3) ontplofte. Ontplof ik nu nog maar zelden samen met haar. En wanneer het me toch gebeurd heb ik handvaten waardoor ik me minder schuldig voel. Naast dat ik rustiger reageer, is het ook rustiger geworden in huis en zijn er veel minder moeilijke momenten. Ik ben gegroeid als moeder en als mens.

Ik heb flink getwijfeld of ik dit traject wel moest gaan volgen, ik ben zelf hulpverlener, ik woon aan de andere kant van het land en vond het best veel geld om uit te geven zonder dat je weet wat je ervoor terug krijgt. Ik heb toch besloten het te doen, zonder overleg met mijn man. In eerste instantie vond hij het niet fijn dat ik een paar honderd euro had uitgegeven zonder overleg. Inmiddels staat hij er ook helemaal achter, omdat hij ook merkt dat de rust is teruggekeerd. Ik heb het traject online gevolgd, dit was voor mij geen enkele belemmering. Het is het helemaal waard geweest en wil Anke dan ook van harte aanbevelen.

Anniek

Het gaat nu iedere dag een stapje beter lijkt het. Vooral in de acceptatie en het “zijn” met de boze buien, is door jou iets aangeraakt waar ik al jaren naar zocht. Ook de oefening van je kind in gedachte op schoot heeft daaraan bijgedragen. Ik luister hem soms als ik, bij mezelf, of bij haar, verwijdering voel.

Doordat ik meer kan zijn met het gedrag, voel ik me veel kalmer en kan ik zelf ook rustiger mijn grenzen of behoeften met haar en haar zusje delen. Niet altijd natuurlijk, maar ik leer elke dag. Mijn dochter is veel dichterbij gekomen. En zet steeds weer een stapje naar me toe. Dat maakt me zielsgelukkig en dankbaar.

Op vrijdagavond mag ze bij mij in het grote bed in slaap vallen en brengt papa haar later naar haar eigen bed. Dat is onze avond. Dan lezen we samen of kletsen we of masseer ik haar. Dat vindt ze heerlijk. En ik ook! Ik voel dat die afspraak ons ook heel veel oplevert in de rest van de week. Dus ja, het gaat goed. De boze buien zijn er op dit moment zelfs nauwelijks!

We gaan binnenkort met vakantie. En ik heb er alle vertrouwen in dat we een fijne vakantie zullen hebben. Het zal af en toe botsen en knetteren, maar we gaan ook van elkaar genieten. Aandacht geven aan wat wel goed gaat en meeveren met een uitbarsting.

Bedankt Anke!

M.

Ik ben bij Anke terecht gekomen met een vertaalvraag: mijn zoon (9) is vaak boos, snel afgeleid en een enorme treuzelaar. Wat heeft hij nodig ?

Al direct is duidelijk dat de vertaling heel anders in elkaar zit, het zal het omgekeerde worden: wat probeert mijn zoon mij te leren door middel van zijn gedrag ?

Interessant en spannend, want nu is er opeens een boodschap voor mij en ik weet niet of ik die boodschap wel leuk ga vinden. De intake leverde direct al de nodige aandachtspunten op, want hardop iets vertellen aan een vreemde is toch ook best confronterend. Vervolgens is Anke met deze informatie aan de slag gegaan, en de boodschap was prachtig: deze ongeduldige doener mag veel vaker een langzame dromer zijn !! Best handig met mijn creatieve hobby, en mijn actieve levensstijl (als moeder is er altijd wel iets te doen).

Ik ga met deze mooie liefdevolle boodschap aan de slag, en bedank Anke voor de mooie en treffende vertaling. Het is echt een aanrader om eens zo tegen de “problemen” aan te kijken, zeer leerzaam en nuttig.

Masja