individuele trajecten

Mijn oudste dochter (bijna 3,5 jaar oud) kon helemaal los gaan met naar bed gaan. Of eigenlijk deed ze dat elke avond. Schreeuwen, slaan, huilen, bijna tot kotsen aan toe. Het naar bed brengen duurde ook altijd minstens 1,5 uur, maar vaak ook langer dan 2 uur. En eindigde bijna altijd in tranen, een knuffel en als ze dan eindelijk sliep, liep ik met een diepe zucht naar beneden. Om opnieuw met mijn man te bespreken wat ik toch anders kon doen.

Dankzij de inzichten van Anke heb ik geleerd dat ze juist wilde dat ik van me liet horen. Ik mocht meer voor mezelf opkomen op werk, in de relatie met mijn man, eigenlijk overal wel. Eerlijk zijn naar vriendinnen over mijn gevoel, zodat dat schreeuwen dat ik van binnen deed niet meer nodig was.

Nadat alles op zijn plek viel is het naar bed gaan weer een feestje: samen lezen, piraatje spelen, lekker knuffelen en ze gaat zelf in bed liggen om te slapen! Zelfs af en toe zonder piraatje spelen: mama, ik ga slapen. Geen urenlange heftige, negatieve invloed-sessies meer, maar korte, fijne momenten van geborgenheid waar we allebei zin in hebben. En als ze moe is en eerder wil slapen? Dan zegt ze dat gewoon! Terwijl ze voorheen zichzelf kon wakker houden tot na 21 uur, hoe moe ze ook was.

Ik had geen twijfel om met Anke samen te gaan werken hiervoor. Het kon alleen maar beter worden en een sessie waarbij zij niet aanwezig hoefde te zijn, ideaal! Wat wel spannend was; Dat ik aan mijn ‘zwakste eigenschap’ moest gaan werken: ja, zou dat wel gaan lukken? Het was ook confronterend, maar het voelde zo veilig bij Anke, dat er ruimte was voor alles, hoe pijnlijk het ook werd.

Ik zou dit absoluut aan anderen aanbevelen! Je kan er alleen maar gegroeid uitkomen. Je kind laat je zoveel zien en nu heb je de kans om te horen wat dan precies. Maak dus die afspraak voor een spiegelgesprek! Je hebt niks te verliezen en heeeeeel veel te winnen voor jezelf, je kind en het hele gezin. Dit is effectiever dan 100 psychologen bij elkaar.

 

Naomi (dochter, 3 jaar)

Ik zocht naar een stukje controle/rust in het gezin. Anke heeft me geholpen te kijken naar wat het gedrag van onze dochter met mij doet, hoe het mij raakt.

Ik heb daar nu meer inzicht in gekregen en geleerd hoe ik anders kan reageren dan dat ik deed. Ik was wel heel benieuwd hoe het zou gaan, maar het was leerzaam en waardevol! Mooi om zo na te denken over jezelf, je kinderen en de interactie daartussen. Je staat echt even stil bij zaken waar je vaak niet zo diep over nadenkt. Je bent begripvol, meelevend en flexibel.

 

 

 

Rianne (voor dochter van 7 jaar)

We waren op zoek naar antwoorden / oplossingen over hoe het best om te gaan met het gedrag van onze oudste dochter. We wisten niet meer hoe het best zelf aan te pakken.

Het was heel interessant en leerrijk om situaties te bespreken en ze door Anke te laten analyseren. Sommige zaken klonken zo logisch als jij het dan zei, maar je moet er zelf maar opkomen. We zijn op andere manieren naar situaties beginnen kijken en ons zelf ook anders beginnen opstellen met een uitstekend resultaat als gevolg.

We hadden wel twijfel van tevoren; of het wel effectief nut had en niet te veel vaag en algemeen zou zijn en zo teveel ‘shakra’-toestanden zouden zijn.

Maar het traject bleek uiterst positief en zeer leerrijk.

Ik zou het absoluut aan anderen aanbevelen. Anke luistert zonder te oordelen. Ze heeft heel concrete voorstellen. Het is ook heel confronterend met momenten, maar daarom net zo leerrijk. Ik kan niet de vinger leggen op exact dit was de oplossing voor het gedrag, maar gaandeweg kwam je met ideeën en manieren van ermee om te gaan en naar te kijken. Het is ook ‘leuk’ om eens ‘echt’ je volledige verhaal te kunnen doen zonder schrik te hebben hoe de andere persoon zou reageren, je luistert echt naar de grond van het verhaal en gaat op zoek naar de reden van het gedrag zowel van de ouder als van het kind.

Als je nog twijfelt; gewoon doen, de stap zetten.

Sofie (dochter van 3 jaar)  

Wij ervaarden thuis veel onrust en kregen geen grip op de opvoeding van onze oudste zoon. Hij was regelmatig erg gefrustreerd/boos en als het niet ging zoals hij wilde was het huis te klein en vielen er erg veel tranen. We kwamen Anke tegen op een markt en hebben nog steeds het gevoel dat het zo had moeten zijn. We waren op dat moment echt radeloos en hadden geen twijfel om met Anke samen te gaan werken. De samenwerking was ook prettig.

Anke liet ons bepaalde inzichten zien over onszelf en we keken dus vooral naar ons eigen gedrag. Heel confronterend, maar alle puzzelstukjes vielen hierdoor op de juiste plaats. We merken al snel dat het hierdoor thuis rustiger werd. We gingen echt samen werken als ouders aan ons gezin en dat heeft ons (weer) super sterk gemaakt.

Iedereen die thuis ook onrust en spanning ervaart zou zo’n cursus moeten doen, je krijgt inzichten die je zelf nooit zelf zal gaan vinden. Anke zal je verrassen en de sfeer is echt super ontspannen. Het heeft ons weer een fijn thuis gebracht. Nogmaals super bedankt. We missen nu al ons momentje van een uurtje 😉:)

Brian en Femke (zoon van 5 jaar)

Brian en Femke

Ik was vooral geïnteresseerd om samen te gaan werken met Anke, omdat mijn dochter een verzoek of vraag compleet kan negeren. Daarbij kan ze weglopen of zich gaan verstoppen in een kussen. Dit triggerde mij enorm. Ik voelde me er gefrustreerd en machteloos door en was niet goed in staat om een stapje terug te doen en te kijken wat er nou echt nodig was. Door het traject kreeg ik inzicht waar de trigger van het negeren vandaan komt, een eigen kindstuk in mij. Het hielp me om te kunnen bedenken dat ze mij niet met opzet zat te stangen of te klieren, maar dat er meer nodig was.

Ik had ook wel twijfels voor ik startte bij Anke. Vooral vanwege de ‘afstand’ wat ik voelde bij een online sessie. Dit laatste was praktische vanwege de afstand tussen mijn woonplaats en die van Anke. Maar samen met Anke hebben we een mooie middenweg gevonden, sessies online en sessie in haar praktijk.

Het heeft me inzicht gegeven in de situatie en wat er gebeurt; wat dit losmaakt in mij maar ook wat mijn dochter nodig heeft. Dat was fijn maar ook confronterend. Ik denk dat het zeker kan helpen om verder te kijken, vooral als je vastloopt. Zeker wanneer je al goed probeert af te stemmen op je kind zoals door te kijken, te luisteren of bijvoorbeeld meer autonomie te geven, maar je toch blijft worstelen dan is het helpend om te kijken naar wat jou zo triggert. Het is fijn dat je dat onder begeleiding kan doen. Anke stelt helpende en verdiepende vragen waardoor je net dat stukje verder kan kijken naar wat er gebeurt en ze  zorgt voor een veilige sfeer, luistert geduldig en stelt vragen om echt te de kern te komen.

Hoewel een nog steeds uitdagend kan zijn, sta ik nu heel anders in deze situatie. Het is een proces waarin Anke mij heeft geholpen de eerste stappen te zetten.

Mareen, voor dochter van 4 jaar

Omdat onze zoon soms erg temperamentvol kan reageren wat zorgde voor de nodige complexe situaties, zijn we bij Anke terecht gekomen. We belandden regelmatig in een strijd die we niet wilden. We wilden graag weten hoe we hier beter mee om konden gaan / waar dit vandaan kon komen en eventueel voorkomen kon worden.

Het vertaaltraject bij Anke heeft ons vooral veel inzicht gegeven in ons eigen handelen/onze eigen reactie en onze eigen gevoeligheden. Hierdoor begrijpen we onze zoon beter en kunnen we vaker geduldiger/bewuster handelen. Waardoor er minder strijd is. We vonden het heel prettig en relaxt. Anke luistert aandachtig en zet een ontspannen sfeer neer waarin echt alles gezegd kan worden. Het is echt een aanrader om samen te werken met Anke; het is altijd goed om te weten waar je eigen beurse plekken zitten, zodat je niet te heftig reageert als iemand (onbewust/onbedoeld/ wel bewust) erop drukt ;).  Het geeft je inzicht in situaties waardoor je beter/anders kunt handelen en zorgt voor meer begrip. Het helpt ook om weer na te denken over wat er echt belangrijk is voor jezelf, je gezin en de situatie.

 

Bas en Simone (zoon van 4 jaar)

Als alleenstaande moeder vond ik het niet altijd makkelijk om met mijn temperamentvolle dochter om te gaan. Met Anke ben ik gaan kijken naar waar onze behoeften liggen, en hoe ik mijn dochtertje beter kan bereiken. Ik was heel erg bezig met hoe ik het zou moeten doen, met hoe opvoeden “hoort”. Ik heb dat aardig los kunnen laten. Als het voor ons tweetjes werkt, dan werkt het voor ons. Jammer als iemand daar andere gedachten over heeft. Ik vaar steeds beter op mijn innerlijk kompas. Conclusie: goed op mezelf blijven letten, voor mezelf blijven zorgen. Cliché, maar als het met mij goed gaat, gaat het met ons beiden goed.

Er zijn zeker nog pittige momenten geweest het afgelopen halfjaar, het leerproces is niet gestopt bij Anke. Maar we zijn bijvoorbeeld voor het eerst op vliegvakantie geweest met zijn tweetjes en daar hebben we enorm van genoten. Er werd goed geluisterd. Het was gezellig en relaxed. Ik baalde dat ik maar één week geboekt had. Zo fijn was het!

Anke is een lieve vrouw die naast je komt staan, en samen met je bepaalde (onhoudbare) situaties uitpluist. Mijns inziens leer je het meest van de inzichten die je zelf hebt, en Anke geeft je de ruimte dat te ervaren. Ze stuurt en begeleidt op een prettige manier. Ze heeft ons weer een zetje in de goede richting gegeven. En daar ben ik haar zeer dankbaar voor.

Sandy

Ik heb bij Anke het vertaaltraject gevolgd in de hoop dat mijn jongens wat vrijer en zelfstandiger zouden worden. Dat ze wat stappen zouden maken zodat ik wat meer adem zou krijgen. Wat ik heel fijn vond, was dat er door Anke goed geluisterd werd en dat ze niks gek vond. En dat het resultaat van de vertaling zonder veel moeite is ontstaan. Het heeft mij en de jongens heel veel opgeleverd. Ik ben zelf wat meer gaan uitspreken wat belangrijk is voor mij. Dat ik vaker wil wandelen, dat mijn man en ik vaker met z’n 2e iets moeten gaan doen enz. Dat het niet iets is wat we doen als het uitkomt, maar dat het noodzakelijk is voor mij/ons zelf.

De kinderen stonden na de vertaling veel meer open voor de veranderingen die ik wenste. Dingen die ik al een tijd anders zou willen, lukten ineens. Ze staan nu open om dingen te leren. Ze gingen bijvoorbeeld uit zichzelf proberen hun veters te strikken of een knoop maken. Kleine dingen, maar grote veranderingen alles bij elkaar. ik zou het een ander echt aanraden om een vertaaltraject te doen, omdat je er zelf zoveel van leert en je kinderen volgen vanzelf. Het geeft je rust. Super bedankt voor de mooie vertaling!

 

 

Sonja

Enige tijd geleden heb ik bij Anke een opstelling gedaan om meer inzicht te krijgen in mijn praktijk. Door mezelf en mijn praktijk in de ruimte te plaatsen, evenals mijn beperkende overtuigingen en krachten, kreeg ik inzicht in wat ik nu echt wil en welke stappen ik mag gaan zetten om van mijn praktijk een succes te maken. De vragen die Anke stelde, de antwoorden die al in mezelf zaten, het voelen en vooral zichtbaar maken, hebben mij zoveel gegeven. Ik was al op de goede weg, had al een duidelijke vraagstelling en wens t.a.v. mijn praktijk, en na de sessie met Anke kon ik weer grote stappen vooruit maken. Dank je wel, Anke, voor jouw expertise. Ik kon door de sessie dingen loslaten, andere dingen aantrekken en werd mijn praktijk.

Jerien

Nadat ik een online lezing gevolgd had wist ik; Anke is de persoon aan wie ik hulp ga vragen! Ik voelde dat zij had ervaren waar ik zo mee worstelde. Ze straalde een soort vertrouwen en expertise uit dat me raakte. Tijdens het coachingstraject had ze met de eerste zin van haar vertaling de kern te pakken. Door oefeningen te kiezen die bij mij aansloten heb ik flinke stappen gezet.

Waar ik voor het coachingstraject iedere keer mee ontplofte wanneer mijn dochter (3) ontplofte. Ontplof ik nu nog maar zelden samen met haar. En wanneer het me toch gebeurd heb ik handvaten waardoor ik me minder schuldig voel. Naast dat ik rustiger reageer, is het ook rustiger geworden in huis en zijn er veel minder moeilijke momenten. Ik ben gegroeid als moeder en als mens.

Ik heb flink getwijfeld of ik dit traject wel moest gaan volgen, ik ben zelf hulpverlener, ik woon aan de andere kant van het land en vond het best veel geld om uit te geven zonder dat je weet wat je ervoor terug krijgt. Ik heb toch besloten het te doen, zonder overleg met mijn man. In eerste instantie vond hij het niet fijn dat ik een paar honderd euro had uitgegeven zonder overleg. Inmiddels staat hij er ook helemaal achter, omdat hij ook merkt dat de rust is teruggekeerd. Ik heb het traject online gevolgd, dit was voor mij geen enkele belemmering. Het is het helemaal waard geweest en wil Anke dan ook van harte aanbevelen.

Anniek