individuele trajecten

Ik was vooral geïnteresseerd om samen te gaan werken met Anke, omdat mijn dochter een verzoek of vraag compleet kan negeren. Daarbij kan ze weglopen of zich gaan verstoppen in een kussen. Dit triggerde mij enorm. Ik voelde me er gefrustreerd en machteloos door en was niet goed in staat om een stapje terug te doen en te kijken wat er nou echt nodig was. Door het traject kreeg ik inzicht waar de trigger van het negeren vandaan komt, een eigen kindstuk in mij. Het hielp me om te kunnen bedenken dat ze mij niet met opzet zat te stangen of te klieren, maar dat er meer nodig was.

Ik had ook wel twijfels voor ik startte bij Anke. Vooral vanwege de ‘afstand’ wat ik voelde bij een online sessie. Dit laatste was praktische vanwege de afstand tussen mijn woonplaats en die van Anke. Maar samen met Anke hebben we een mooie middenweg gevonden, sessies online en sessie in haar praktijk.

Het heeft me inzicht gegeven in de situatie en wat er gebeurt; wat dit losmaakt in mij maar ook wat mijn dochter nodig heeft. Dat was fijn maar ook confronterend. Ik denk dat het zeker kan helpen om verder te kijken, vooral als je vastloopt. Zeker wanneer je al goed probeert af te stemmen op je kind zoals door te kijken, te luisteren of bijvoorbeeld meer autonomie te geven, maar je toch blijft worstelen dan is het helpend om te kijken naar wat jou zo triggert. Het is fijn dat je dat onder begeleiding kan doen. Anke stelt helpende en verdiepende vragen waardoor je net dat stukje verder kan kijken naar wat er gebeurt en ze  zorgt voor een veilige sfeer, luistert geduldig en stelt vragen om echt te de kern te komen.

Hoewel een nog steeds uitdagend kan zijn, sta ik nu heel anders in deze situatie. Het is een proces waarin Anke mij heeft geholpen de eerste stappen te zetten.

Mareen, voor dochter van 4 jaar

Omdat onze zoon soms erg temperamentvol kan reageren wat zorgde voor de nodige complexe situaties, zijn we bij Anke terecht gekomen. We belandden regelmatig in een strijd die we niet wilden. We wilden graag weten hoe we hier beter mee om konden gaan / waar dit vandaan kon komen en eventueel voorkomen kon worden.

Het vertaaltraject bij Anke heeft ons vooral veel inzicht gegeven in ons eigen handelen/onze eigen reactie en onze eigen gevoeligheden. Hierdoor begrijpen we onze zoon beter en kunnen we vaker geduldiger/bewuster handelen. Waardoor er minder strijd is. We vonden het heel prettig en relaxt. Anke luistert aandachtig en zet een ontspannen sfeer neer waarin echt alles gezegd kan worden. Het is echt een aanrader om samen te werken met Anke; het is altijd goed om te weten waar je eigen beurse plekken zitten, zodat je niet te heftig reageert als iemand (onbewust/onbedoeld/ wel bewust) erop drukt ;).  Het geeft je inzicht in situaties waardoor je beter/anders kunt handelen en zorgt voor meer begrip. Het helpt ook om weer na te denken over wat er echt belangrijk is voor jezelf, je gezin en de situatie.

 

Bas en Simone (zoon van 4 jaar)

Als alleenstaande moeder vond ik het niet altijd makkelijk om met mijn temperamentvolle dochter om te gaan. Met Anke ben ik gaan kijken naar waar onze behoeften liggen, en hoe ik mijn dochtertje beter kan bereiken. Ik was heel erg bezig met hoe ik het zou moeten doen, met hoe opvoeden “hoort”. Ik heb dat aardig los kunnen laten. Als het voor ons tweetjes werkt, dan werkt het voor ons. Jammer als iemand daar andere gedachten over heeft. Ik vaar steeds beter op mijn innerlijk kompas. Conclusie: goed op mezelf blijven letten, voor mezelf blijven zorgen. Cliché, maar als het met mij goed gaat, gaat het met ons beiden goed.

Er zijn zeker nog pittige momenten geweest het afgelopen halfjaar, het leerproces is niet gestopt bij Anke. Maar we zijn bijvoorbeeld voor het eerst op vliegvakantie geweest met zijn tweetjes en daar hebben we enorm van genoten. Er werd goed geluisterd. Het was gezellig en relaxed. Ik baalde dat ik maar één week geboekt had. Zo fijn was het!

Anke is een lieve vrouw die naast je komt staan, en samen met je bepaalde (onhoudbare) situaties uitpluist. Mijns inziens leer je het meest van de inzichten die je zelf hebt, en Anke geeft je de ruimte dat te ervaren. Ze stuurt en begeleidt op een prettige manier. Ze heeft ons weer een zetje in de goede richting gegeven. En daar ben ik haar zeer dankbaar voor.

Sandy

Ik heb bij Anke het vertaaltraject gevolgd in de hoop dat mijn jongens wat vrijer en zelfstandiger zouden worden. Dat ze wat stappen zouden maken zodat ik wat meer adem zou krijgen. Wat ik heel fijn vond, was dat er door Anke goed geluisterd werd en dat ze niks gek vond. En dat het resultaat van de vertaling zonder veel moeite is ontstaan. Het heeft mij en de jongens heel veel opgeleverd. Ik ben zelf wat meer gaan uitspreken wat belangrijk is voor mij. Dat ik vaker wil wandelen, dat mijn man en ik vaker met z’n 2e iets moeten gaan doen enz. Dat het niet iets is wat we doen als het uitkomt, maar dat het noodzakelijk is voor mij/ons zelf.

De kinderen stonden na de vertaling veel meer open voor de veranderingen die ik wenste. Dingen die ik al een tijd anders zou willen, lukten ineens. Ze staan nu open om dingen te leren. Ze gingen bijvoorbeeld uit zichzelf proberen hun veters te strikken of een knoop maken. Kleine dingen, maar grote veranderingen alles bij elkaar. ik zou het een ander echt aanraden om een vertaaltraject te doen, omdat je er zelf zoveel van leert en je kinderen volgen vanzelf. Het geeft je rust. Super bedankt voor de mooie vertaling!

 

 

Sonja

Enige tijd geleden heb ik bij Anke een opstelling gedaan om meer inzicht te krijgen in mijn praktijk. Door mezelf en mijn praktijk in de ruimte te plaatsen, evenals mijn beperkende overtuigingen en krachten, kreeg ik inzicht in wat ik nu echt wil en welke stappen ik mag gaan zetten om van mijn praktijk een succes te maken. De vragen die Anke stelde, de antwoorden die al in mezelf zaten, het voelen en vooral zichtbaar maken, hebben mij zoveel gegeven. Ik was al op de goede weg, had al een duidelijke vraagstelling en wens t.a.v. mijn praktijk, en na de sessie met Anke kon ik weer grote stappen vooruit maken. Dank je wel, Anke, voor jouw expertise. Ik kon door de sessie dingen loslaten, andere dingen aantrekken en werd mijn praktijk.

Jerien

Nadat ik een online lezing gevolgd had wist ik; Anke is de persoon aan wie ik hulp ga vragen! Ik voelde dat zij had ervaren waar ik zo mee worstelde. Ze straalde een soort vertrouwen en expertise uit dat me raakte. Tijdens het coachingstraject had ze met de eerste zin van haar vertaling de kern te pakken. Door oefeningen te kiezen die bij mij aansloten heb ik flinke stappen gezet.

Waar ik voor het coachingstraject iedere keer mee ontplofte wanneer mijn dochter (3) ontplofte. Ontplof ik nu nog maar zelden samen met haar. En wanneer het me toch gebeurd heb ik handvaten waardoor ik me minder schuldig voel. Naast dat ik rustiger reageer, is het ook rustiger geworden in huis en zijn er veel minder moeilijke momenten. Ik ben gegroeid als moeder en als mens.

Ik heb flink getwijfeld of ik dit traject wel moest gaan volgen, ik ben zelf hulpverlener, ik woon aan de andere kant van het land en vond het best veel geld om uit te geven zonder dat je weet wat je ervoor terug krijgt. Ik heb toch besloten het te doen, zonder overleg met mijn man. In eerste instantie vond hij het niet fijn dat ik een paar honderd euro had uitgegeven zonder overleg. Inmiddels staat hij er ook helemaal achter, omdat hij ook merkt dat de rust is teruggekeerd. Ik heb het traject online gevolgd, dit was voor mij geen enkele belemmering. Het is het helemaal waard geweest en wil Anke dan ook van harte aanbevelen.

Anniek

Met onze dochter gaat het een stuk beter. We hebben veel gehad aan de sessie met jou. Voor ons heeft het veel inzichten gegeven, belangrijkste denk ik was dat de boosheid er mag zijn, weg nemen is niet mogelijk maar wel begrenzen. De heftige buien met krijsen en totaal niet te bereiken zijn, hebben we bijna niet meer gehad gelukkig. Heel fijn dat het niet meer zo escaleert. Nogmaals veel dank voor je heldere uitleg en adviezen. Het sprak ons erg aan!

 

Willemijn

Het gaat nu iedere dag een stapje beter lijkt het. Vooral in de acceptatie en het “zijn” met de boze buien, is door jou iets aangeraakt waar ik al jaren naar zocht. Ook de oefening van je kind in gedachte op schoot heeft daaraan bijgedragen. Ik luister hem soms als ik, bij mezelf, of bij haar, verwijdering voel.

Doordat ik meer kan zijn met het gedrag, voel ik me veel kalmer en kan ik zelf ook rustiger mijn grenzen of behoeften met haar en haar zusje delen. Niet altijd natuurlijk, maar ik leer elke dag. Mijn dochter is veel dichterbij gekomen. En zet steeds weer een stapje naar me toe. Dat maakt me zielsgelukkig en dankbaar.

Op vrijdagavond mag ze bij mij in het grote bed in slaap vallen en brengt papa haar later naar haar eigen bed. Dat is onze avond. Dan lezen we samen of kletsen we of masseer ik haar. Dat vindt ze heerlijk. En ik ook! Ik voel dat die afspraak ons ook heel veel oplevert in de rest van de week. Dus ja, het gaat goed. De boze buien zijn er op dit moment zelfs nauwelijks!

We gaan binnenkort met vakantie. En ik heb er alle vertrouwen in dat we een fijne vakantie zullen hebben. Het zal af en toe botsen en knetteren, maar we gaan ook van elkaar genieten. Aandacht geven aan wat wel goed gaat en meeveren met een uitbarsting.

Bedankt Anke!

M.

Ik ben erg blij dat ik de stap heb gezet om een coachingstraject bij Anke te starten. Na een online lezing werd mijn eerste interesse gewekt en na een (toen nog) live workshop wist ik zeker dat ik me bij haar in goede handen voelde.

Het is toch fijn om te weten of er ook een klik is, en dat was wat mij betreft zeker zo. Ik was bewust op zoek naar begeleiding voor mezelf, omdat ik merkte dat er iets in mij werd geraakt door mijn pittige kind. Daar wilde ik aan werken, want het kwam onze band en de sfeer in huis niet ten goede.

Ik voelde al een tijd dat er iets nodig was, en dat mijn temperamentvolle kind mij waarschijnlijk een hoop te leren had, maar kwam hier zelf niet mee verder. Het moederschap kostte mij hierdoor (te) veel energie en dat wilde ik niet meer.

Door het traject met Anke heb ik o.a. helderheid gekregen in mijn triggers en waar ze vandaan komen. Ook hebben we aan de hand van concrete voorbeelden gekeken wat hierin helpend zou zijn. We zijn samen op weg gegaan en hebben al doende steeds meer manieren gevonden die voor mij/ons werkten.

Anke wist zich goed in mij te verplaatsen en heeft meer dan voldoende bagage om met oefeningen te komen die je weer een stapje verder brengen. Ze beweegt met je mee en dat vond ik erg prettig. Ze laat je altijd in je waarde, maar confronteert je ook met haar vragen, om zo steeds verder tot de kern te komen.

Inmiddels is de band met mijn kind een stuk verbeterd, is de sfeer in huis prettiger en weet ik wat mijn aandachtspunten zijn (en nog wel even blijven, want oude patronen verander je niet helemaal in een paar maanden.. Maar het helpt enorm om te weten welk patroon het is en waar het vandaan komt!)

Mocht je twijfelen: ik zou zeggen, doen! Het was het voor mij in ieder geval meer dan waard.

Aukje

In 1,5 jaar tijd ben ik moeder geworden van 2 prachtige jongens. Maar doordat ze zo snel op elkaar volgden en zij niet de makkelijkste baby’s zijn/waren, voelde ik mij regelmatig falen als moeder en had ik meerdere momenten dat ik er mentaal echt even doorheen zat. Dit deed mij en mijn jongens geen goed. Daarop heb ik meerdere consulten bij Anke, Pentakel, gehad. Anke heeft mij geleerd en laten inzien dat het belangrijk is om je te blijven focussen op de dingen die goed gaan, want uiteindelijk gaat er meer goed dan slecht maar het slechte wordt altijd zo uitvergroot. En wanneer je je focust op het goede, houd je meer energie over. Tenminste, dat is mijn ervaring!

Daarnaast heeft zij mij geweldige handvatten gegeven om naar mijn jongens te blijven kijken; wat zij nodig hebben en willen in plaats van ze in een schema te duwen, dat niet bij ze past. Ook heeft zij mij laten inzien dat je kinderen vaak een spiegel zijn, ze vergroten jouw karaktereigenschappen uit en dat zijn meestal niet de leukste eigenschappen. Maar daardoor is het ouderschap heel leerzaam en dankzij Anke durf ik nu naar die punten te kijken en probeer ik daar in te veranderen, voor mijzelf en voor mijn jongens. Dank je wel Anke, voor deze prachtige, leerzame gesprekken en voor de rust die je mij, en mijn jongens, hebt gebracht.

Lieske