Als kind duurden de zes weken zomervakantie voor mijn gevoel eindeloos en vond ik dat heerlijk. Naarmate ik ouder wordt, lijken dit steeds meer voorbij te vliegen: je knippert met je ogen en de vakantie is voorbij.
Dit wordt denk ik ook versterkt doordat de kinderen wel 6 weken vrij zijn, maar ik zelf niet. Naast het werk wat in elk geval een deel van de vakantie gewoon door gaat, heb ik ook ineens de kinderen veel meer om mij heen. En zelfs nu onze kinderen al wat ouder zijn, vind ik dat toch ook nog steeds wel ‘een dingetje’.
Ik laad namelijk echt helemaal op als ik alleen in huis ben en gewoon een beetje rommeltjes opruim, een wasje opvouw, dat soort dingen. Heerlijk die stilte en rust. Onder andere op die manier creëer ik ruimte voor ontspanning.
Wil jij ook voor jezelf om de 6 weken te overbruggen, momenten voor jezelf in lassen? Dan kunnen deze tips misschien helpen:
- Neem een dagje vrij van je werk, en breng de kinderen die dag wél naar de opvang/BSO. Maak er een lekker rommeldagje van of ga iets leuks doen met je partner of een vriend(in). Een mini-me-time-vakantie!
- Kijk of je in de verdeling met je partner zaken net even anders kan organiseren. De dagen zien er wezenlijk anders uit, dus misschien werkt de ‘normale’ taakverdeling in de schoolweken nu gewoon niet zo goed meer en kan je daar voor de vakantie andere afspraken over maken.
- Stel je verwachtingen een beetje bij. In de vakantie ‘moet’ het leuk zijn. Gezellig als gezin leuke dingen doen en quality time creëren. Maar dat idyllische plaatje valt in duigen als je jongste wagenziek blijkt en onderweg maar blijft spugen ( en dus ook geen filmpjes kan kijken, waardoor hij elke 5 minuten vraagt: “zijn we er al bijna?”). Of als je net op de laatste dag alles hebt ingepakt en je peuter -hij was toch zindelijk!?- besluit even flink in zijn broek te poepen. “Waar is de tas met kleding, toilettas en handdoek?” Precies, helemaal achterin, onderin de vouwwagen die al dichtgeklapt zit.* Accepteren dat twee weken vakantie met kleine kinderen niet alleen maar leuke momenten kent, voorkomt stress en teleurstelling.
- Verveling is goed. Eerder schreef ik daar dit blog over: https://pentakelopvoedcoaching.nl/2019/08/16/mam-ik-verveel-me/
Kinderen hebben ineens enorm veel vrije tijd en moeten soms daar ook gewoon aan wennen. Bovendien kunnen niet alle kinderen zichzelf even goed vermaken. Bedenk dan dat jij niet de ‘persoonlijke entertainer’ van je kind hoeft te zijn. Verveelt je kind zich, vind het iets niet leuk? Soms heeft je kind dan gewoon even pech. Heb je dan een mokkend kind? Misschien, maar in dat geval geldt voor je kind eigenlijk hetzelfde als voor jou: het kan niet áltijd alleen maar leuk zijn. Accepteer dus af en toe het gemopper en gemok van je kind en laat je eigen humeur en plannen er niet (teveel) van afhangen.
*beide voorbeelden zijn uit mijn eigen vakantie-ervaringen gegrepen?
En wil je tijdens de vakantie de quality time met je kind besteden aan het voorkomen van of helpen verkleinen van de boze buien? Dan is de online minicursus “liefdevol begrenzen van boosheid” echt wat voor jou. Daarin zitten leuke oefeningen die je samen met je kind kan doen en de vakantie is daar natuurlijk de uitgelezen tijd voor. En jij kan de filmpjes kijken en de informatie lezen op het strand, voor de tent, of in de achtertuin. Dus naast de LINDA of KEKMama, mag de minicursus dan niet ontbreken in jouw vakantie-leesvoer!