*doorhalen wat niet van toepassing is.
Heel vaak als ik met een moeder praat over de uitdagingen die je tegenkomt bij het opvoeden zeg ik: “ik geloof niet in straffen”. In de meeste gevallen krijg ik dan een verbaasde blik terug.
Bijna 9 van de 10 kinderen in Nederland krijgt wel eens straf van zijn ouders. Dat blijkt uit een groot onderzoek dat het Jeugdjournaal in januari van dit jaar deed. Voor veel ouders en kinderen is straf geven/krijgen ‘gewoon’. Dus dat ik mijn eigen kinderen niet straf en de moeders in mijn praktijk stimuleer om hun kinderen zonder straf op te voeden, stuit sommigen wat tegen de borst.
Want: “kinderen hebben toch grenzen nodig?! En als mijn kind iets doet wat niet mag, dan moet ik dat toch duidelijk maken?”
Allemaal helemaal waar. Het doel van deze regels en grenzen stellen en ‘handhaven’ is kinderen iets leren. Leren dat je een ander geen pijn mag doen bijvoorbeeld, of leren om je aan een afspraak te houden.
Wat vind jij? Straf jij je kinderen wel eens? En werkt dat? Laat je reactie achter in de comments!
Straffen heeft meestal als doel om dit ‘ongewenste’ gedrag af te leren. Het idee is dat de straf zo vervelend is, dat je het een volgende keer wel uit je hoofd laat om je broertje/zusje pijn te doen. Alleen…. Negen van de tien keer vliegen je kinderen elkaar toch weer in de haren en heeft de straf dus eigenlijk niet geholpen.
Er zit dus in alles een negatieve focus: ongewenst gedrag, iets afleren en straf die vervolgens niet helpt. Aan het einde van het ritje zijn alle partijen boos, gefrustreerd, of gestrest.
Dus wat is er dan eigenlijk helemaal veranderd/ verbeterd?
Je kan er ook voor kiezen om je focus te zetten op het aanleren van gewenst gedrag.
Om het voorbeeld te nemen van broer en zus die elkaar pijn doe:. Hoe vaak gebeurt het dat je kinderen elkaar pijn doen zónder dat daar een aanleiding voor is –stoeien buiten beschouwing gelaten- gewoon voor de lol……..Heel weinig toch?
Bijna altijd is er iets aan vooraf gegaan; speelgoed afgepakt, een lelijk woord gezegd, of iets anders wat het kind in kwestie niet zinde. Door je kind straf te geven, leert het niet hoe hij met dit soort (zeer veel voorkomende) situaties om kan gaan op een gewenste/handigere manier.
Hij zal het dus telkens met slaan proberen op te lossen, simpelweg omdat hij niet weet hoe het anders te doen! En straf gaat hier dus niets aan veranderen.
Je kind helpen om het zonder ‘geweld’ op te lossen door uit te leggen hoe dat moet, en bij jonge kinderen vooral voor te doen (omdat zij nog niet voldoende woorden hebben om dit met praten op te lossen) is vele male effectiever. Niet meteen overigens. Het vraagt wel geduld en herhaling van jou als ouder. Deze manier van omgaan met ruzie-situaties heeft overigens ook nog heel veel andere voordelen voor de ontwikkeling van je kind. Daarover schreef ik dit artikel. Maar het belangrijkste resultaat is dat je je kinderen positief kan benaderen en daardoor meer plezier en relaster moeder kan zijn en een gezelligere sfeer in huis houdt.
Wil jij dit ook toepassen, maar weet je niet goed hoe? Of raak je op andere manieren gestresst of gefrustreerd over hoe het in je gezin gaat? Neem vrijblijvend contact met mij op voor een (gratis) KrachtConsult. Zodat ook jij die relaxte moeder wordt die je graag wil zijn.