“Ik wil naar buiten, maar ik weet niet wat ik daar kan doen.” Hidde staat in de deuropening van mijn werkkamer. Muts al op, jas en handschoenen al aan. Ik val nog net niet van mijn stoel van verbazing (en blijdschap). Éindelijk is er in al die weken lockdown iets waarvoor Hidde naar beneden/buiten wil: sneeuw.
Na al die weken waarin hij zich op zijn kamer opsloot en zijn leven bestond uit online lessen, huiswerk en YouTube-filmpjes kijken, hij alleen naar beneden kwam omdat het ‘moest’, begon ik mij zo langzamerhand steeds meer zorgen te maken. Het voelde meer alsof hij een huisgast was, dan een gezinslid.
En misschien is dit met een puber ook wel ‘normaal’, maar ik zag hem met elke lockdown-week een stukje verder wegkwijnen. Steeds witter worden en steeds meer ineengedoken achter zijn computer zitten.
Dus terwijl hij daar zo in de deuropening staat, maakt mijn creatieve brein overuren om iets te bedenken dat hij buiten kan doen. Met alle (jongere) kinderen in de buurt die nu nog op school zitten, zal hij zich echt even alleen moeten vermaken.
“Je kan de parkeerplaatsen sneeuwvrij maken, daar maak je ons, en alle buren, heel blij mee.” Zeg ik, terwijl ik naar buiten kijk. Maar als ik weer naar Hidde kijk, heb ik al spijt. Iets voor het algemeen belang doen zit bij pubers niet echt in hun natuur. Maar na even nadenken zegt Hidde: “Ja, dat is goed.” Het voorstel wat zich in mijn hoofd al aan het vormen was, om een ‘heitje’ tegenover dit karweitje te stellen, slik ik snel in.
Terwijl hij met een sneeuwschep in de weer is op de parkeerplaatsen in onze straat, zit ik glimmend van trots in mijn werkkamer in een online meeting. En als even later een buurjongetje gaat ‘helpen’ met een schepje en Hidde als een soort liefdevolle schoolmeester voordoet en instructie geeft, dan smelt ik.
Terwijl Nederland vol is van de mogelijkheid van wel of niet een Elfstedentocht, denk ik: “Natuurijs, ach, dat is niet zo interessant, sneeuw, dáár heb je pas echt wat aan.”
Ben jij voor jouw kind ook op zoek naar ‘wat werkt’ om hem/haar tot bloei te brengen? En zitten de boze buien je kind én jou regelmatig in de weg. Blijf dan niet zoeken of afwachten maar breng de puzzelstukjes bij elkaar zodat ook bij jou het weer ‘klopt’. In de workshopserie “de boosheid voorbij” krijg je daar de tools en inzichten voor, zodat de verhoudingen zich verzachten, de boze buien wegvloeien en ook jij en je kind weer in liefdevolle, ontspannen verbinding met elkaar kunnen komen: www.pentakelopvoedcoaching.nl/boosheid-voorbij.