Herkenbaar zinnetje? Sommige kinderen kunnen zich moeilijk zelf vermaken en vervelen zich snel. Soms voelt het alsof je een soort entertainmentbureau voor je kind bent. Maar ook als je kind wel makkelijk zelf speelt, zijn er momenten dat hij zich verveelt. Hoewel vervelen een negatieve bijklank heeft, is het toch beter om niet (meteen) met oplossingen en ideeën te komen.
Vervelen is namelijk heel gezond.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat kinderen meer tijd nodig hebben om prikkels te verwerken dan volwassenen. Dus als je kind even niets te doen heeft, is dat helemaal niet erg. Niets doen betekent rust. En rust betekent hersteltijd voor de hersenen. Dat is goed omdat het hoofd en het zenuwstelsel volcontinu bezig zijn: als er niets te voelen, ruiken, horen of zien valt, dan gaat het denken. Als er niets is om over na te denken, gaat een kind fantaseren.
Het mooie van vervelen is dat het hartstikke mindful en goed voor je brein is. Eigenlijk zien deskundigen alleen maar voordelen. Van je vervelen rust je uit. Even niks (weten te) doen brengt je gedachten tot rust. Van je vervelen leer je denken in oplossingen. Hoe zorg je dat je je niet meer verveelt? Vaak leidt verveling tot nieuwe ideeën en creativiteit. Wanneer er een leuke gedachte of fantasie ontstaat, komt er dopamine vrij. En dat zorgt voor een vrolijk humeur.
Dan wordt je kind gewoon blij van vervelen!
Vervelen wordt toch nog vaak als iets negatiefs wordt gezien, met name door ouders. Vermoedelijk omdat het meestal toeslaat op het moment dat we uit onze normale routine zijn, zoals nu, tijdens de vakantie. Een vast ritme hebben en ‘naleven’ geeft een gevoel van controle en orde. Op het moment dat je niets doet, verlies je die controle en dat kun je als onprettig ervaren. Daarnaast vinden we –als calvinistische Nederlanders- ‘niets doen’ iets slechts . Maar verveling is eigenlijk heel belangrijk voor de ontwikkeling van het brein. Kinderen worden vanaf een jaar of drie, er ook creatiever van, omdat ze even tijd hebben om ergens rustig over na te denken, te dagdromen of uit te rusten. Er borrelt dan vanzelf iets bij ze op.
Het betekent overigens niet dat je je kind zich oneindig kunt laten vervelen. Jonge kinderen hebben een bepaalde verveeltax. Afhankelijk van het karakter en de leeftijd van je kind is dat zo’n tien minuten. Ook als je kind zijn verveeltax heeft bereikt, hoef je niet voor je kind te bedenken of hij zal gaan tekenen of buitenspelen. Spel en spelen is niet altijd met speelgoed en binnen de kaders zoals wij die als volwassenen bedacht hebben. Een beetje met een stokje in de aarde prutten is bijvoorbeeld ook spel. Hou je dan ook gerust afzijdig en laat hem lekker een beetje rommelen en aanmodderen, daar leert hij ook van alles van.
Wat kan je beter niet doen als je kind zich verveelt?
- Boos worden (zoals bovenstaande aangeeft, is vervelen juist goed, en geen reden voor boosheid/straf)
- Toch maar een spelletje met hem gaan doen, terwijl je daar geen zin in hebt
- Vervelende klusjes opnoemen die hij kan gaan doen. Dan is het alsof vervelen bestraft moet worden.
- Maak je niet druk of bezorgd. Lanterfanten en gewoon wat rondhangen is heel goed voor ze na een drukke en hectische (school)tijd.
- Zie verveling niet als een probleem dat je voor je kind moet oplossen. Verzin je wel allerlei leuke activiteiten, dan heb je bovendien kans dat hij op alles zegt: ‘Geen zin.’ En dan raak je alleen maar nog gefrustreerder.
Wat kun je wel doen bij verveling?
- Vertel hem dat het niet erg is dat hij zich verveelt, dat iedereen dat wel eens heeft.
- Maak op een ander moment samen een lijstje met dingen-die-je-kunt-doen-als-je-niet-weet-wat-je-moet-doen (en laat hem dit zoveel mogelijk zelf bedenken).
- Geef aan wanneer hij weer op jouw aandacht kan rekenen. Bijvoorbeeld: ‘Ik ga nu dit verhaal uitlezen, daarna kunnen we samen iets gaan doen.’
- Ruim samen zijn speelgoed op. Hij komt vast iets tegen waarmee hij wil spelen.
- Soms komt verveling voort uit vermoeidheid. Misschien helpt een pyjama-dag, een warm bad of eens vroeger naar bed? Vrije tijd is er ook om uit te rusten.