Je zoon komt met een gezicht op onweer uit school, omdat hij niet af kan spreken met een vriendje. Dikke tranen omdat je dochter niet uitgenodigd is voor een partijtje. Het is heel vervelend als je kind verdriet heeft of boos is omdat het teleurgesteld is.
Ieder kind (en volwassene;-)) krijgt regelmatig te maken met teleurstellingen. De kampioenswedstrijd van je voetbalteam verliezen, niet mee mogen spelen op het schoolplein, naar huis moeten terwijl je net zo lekker aan het spelen was…. Je weet er zelf vast nog een heleboel meer te verzinnen!
Omgaan met teleurstellingen hoort erbij
Teleurstelling, boosheid, verdriet. Het hoort bij het leven. De teleurstelling van je kind lijkt levensgroot, maar eigenlijk zijn het vaak kleine dingen, als je het vergelijkt met de teleurstellingen die je als volwassenen voor je kiezen krijgt. Als je relatie na 5 jaar verbroken wordt, als je een bod doet op je droomhuis, maar een ander gaat er met een hoger bod vandoor. Het is dus belangrijk dat een kind kleine teleurstellingen ervaart en leert om daar mee om te gaan. Het helpt hem om straks de grote teleurstellingen beter te verwerken en ook dan weer op te staan na de val.
Laat je kind dus ervaring opdoen met teleurstellingen, want daar leert het juist van. Je hoeft je kind dus niet altijd te laten winnen met spelletjes of alle moeilijke situaties te voorkomen. En je hoeft dus ook alles maar goed te vinden. Je kind leert dan namelijk ook omgaan met de teleurstelling van het krijgen van een ‘nee’.
Je kind leren omgaan met teleurstelling, is zelf het goede voorbeeld geven.
Hoe ga jij om met je eigen teleurstellingen? Heb je de neiging om de computer uit het raam te gooien, wanneer het allemaal niet lukt? Blijf je de hele dag chagrijnig wanneer je voetbalclub verloren heeft? Bedenk dan dat een kind het meest leert van wat hij jou ziet doen! Je kunt niet van je kind verwachten dat het tegen zijn verlies kan, wanneer jij daar ook zoveel moeite mee hebt. Jij bent zijn voorbeeld.
Uiteraard hoef je je teleurstelling niet te verbergen of onderdrukken. Dit is hoe jij het voelt en dat mag er zijn. Net zo goed als met andere emoties, gaat het er dan vooral om hóe je met een dergelijke teleurstelling omgaat. Sta je te schelden voor de TV of kan je je emoties uitten zonder lelijk te worden? Dit is immers ook wat je kind te leren heeft bij het omgaan met teleurstelling: het gevoel de ruimte geven, maar wel op een manier waarbij het zichzelf of anderen niet beschadigt.
Als ouder heb je daarnaast misschien de neiging om je kind zo snel mogelijk van dat nare gevoel af te helpen en te proberen je kind op te beuren. Maar bedenk zelf maar, dat als jij ergens van baalt je collega of partner zegt: ‘Ach kom op, dat valt toch best mee? Volgende keer gaat het vast beter’. Of “maak er niet zo’n drama van.”
Vaak voel je je van dit soort goed bedoelde opmerkingen niet veel beter. En dat geldt natuurlijk voor je kind ook. Wat je kind (of jijzelf) op zo’n moment nodig heeft, is erkenning en begrip voor de emotie en hulp bij de verwerking ervan.
Wil je weten hoe jij je kind kan leren omgaan met teleurstellingen? Of heeft jouw kind op andere vlakken een kort lontje? Op 13 september is er weer een online introductieworkshop ‘Liefdevol begrenzen van boosheid’. Ben jij erbij? Weet je heel welkom om je kind en jezelf hiermee verder te helpen. Meldt je aan via www.pentakelopvoedcoaching.nl/introworkshop-boosheid