Aanstaande zaterdag gaat de klok een uur vooruit. Dit betekent voor iedereen een uurtje minder slaap. Als volwassene kan je (soms) ervoor kiezen om een uurtje langer uit te slapen zondag, maar voor kinderen werkt dat vaak niet zo. Hun biologische klok houdt geen rekening met deze ‘kunstmatige’ verschuiving van het dagritme.
Deze overgang kan daardoor voor je kind best lastig zijn. Je kind is ‘s avonds nog niet moe maar het is al wel bedtijd. Hier komt nog bij dat het langer licht is en het tot een later tijdstip lawaaierig kan zijn op straat. Je kind ‘gewoon’ eerder naar bed sturen, heeft vaak geen zin, want in de uren voordat je kind normaal gesproken naar bed gaat, maakt het lichaam een stofje aan waardoor hij of zij juist actiever is. Dus met dank aan de biologische klok is jouw kind nog gewoon in standje ‘wakker’.
Wat algemene tips die je kind kunnen helpen z.s.m. aan het nieuwe ritme te wennen:
- Gebruik donkere gordijnen die weinig of geen licht doorlaten. Heb je die niet?: vuilniszakken tegen de ramen plakken om de eerste paar avonden de biologische klok te ‘foppen’ totdat het nieuwe ritme erin zit, werkt ook heel goed.
- Houd, zoveel mogelijk, vast aan het gewone bed-slaapritueel, dus doe dezelfde dingen als voorgaande avonden om je kind te laten slapen.
- Als je weet dat je kind er moeite mee heeft, zou je al een paar dagen eerder de bedtijd telkens met 15 minuten kunnen verschuiven, i.p.v. ineens een heel uur.
- Omdat eetritme en slaapritme in je systeem veel verband met elkaar houden, kan het voor sommige kinderen helpen om de lunch en het avondeten een dag voordat de klok wordt verzet alvast een half uur te vervroegen.
- Zorg in de ochtend, bij het opstaan, voor veel licht en activiteit. Doe de gordijnen helemaal open en zorg ervoor dat je kind snel goed wakker is. Op die manier help je de biologische processen in het lijfje van je kind zich aan te passen aan de nieuwe wektijd.
Tips voor het helpen van je temperamentvolle kind:
- “Maar ik ben nog helemaal niet moe!” “En het is nog licht buiten?!” De kans dat het ‘naar bed moment’ in een discussie verzandt die eindigt in een boze bui is nu (nog) wat groter. Laat je daar niet toe ‘verleiden’. Leg uit hoe het komt dat het nog licht is en je kind zich nog niet moe voelt. Vervolgens pak je tóch het normale naar-bed-ritueel aan.
- Geef je kind wel erkenning voor zijn/haar gevoel: “Ja gek hé, het is nog licht en toch moet je al gaan slapen. Dat is jammer, balen etc. (kijk welke woorden/zinnen voor jou passen).
- Spreek met je kind af dat hij nog niet hoeft te gaan slapen, als dat nog niet lukt, maar gewoon rustig in bed blijft liggen. Geef je kind ook een compliment als dit lukt.
- Bij oudere kinderen kan je ook de voordelen van deze wijziging in het vooruitzicht stellen: Nu ga je lekker liggen, en morgen mag je na het eten nog even buiten spelen omdat het langer licht is (bijvoorbeeld). Kijk ook hier weer wat bij jullie past.
Zou je nog wel meer tips kunnen gebruiken om in andere situatie je temperamentvolle kind te helpen en boze buien te voorkomen of snel te verhelpen? Aanstaande maandag 29 maart geef ik mijn workshop “liefdevol begrenzen van boosheid”. Hier zijn nog een paar plekjes over. Ben jij erbij?
In deze workshop help ik je met nog veel meer tips, do’s en don’ts en vooral ook inzicht in het gedrag van je kind en wat jij kan doen om je kind te helpen. Je kan je (onderaan de pagina) aanmelden via: https://pentakelopvoedcoaching.nl/introworkshop-boosheid/
Ik zou het heel gaaf vinden je dan te zien!