Nog een paar nachtjes slapen en dan gaan de kinderopvang en basisscholen weer open. Ik ben al aan het aftellen?!
Het is een mooie stap om weer wat meer ritme en (letterlijk) beweging in het leven van de kinderen te krijgen, maar we zijn er natuurlijk nog niet. De berichten over mentale problemen bij kinderen en mogelijke leerachterstanden vliegen je om de oren als je de TV aan zet of op sociale media scrollt.
De impact van de afgelopen weken én de impact van onderwijs op 1,5m en/of met een spatscherm voor, is voor alle kinderen, maar in het bijzonder voor gevoelige, temperamentvolle kinderen erg groot.
En als ik naar mijn eigen gemoedstoestand kijk, ben ik zelf ook onrustiger, sneller geprikkeld, omdat nog zoveel onzeker is van wat er nog komen gaat. Door dit nu zo op de schrijven, en misschien voor jou geldt dit ook, nu je dit zo leest, wordt ik me ervan bewust wat er ‘van binnen’ allemaal speelt. Bij mijzelf en bij mijn kind(eren). In alle drukte en geregel vergeet je soms te voelen wat er (ook) is.
En eigenlijk is dit juist heel belangrijk, omdat jouw kind de connectie met de wereld (en met jou?) veel meer maakt via zijn gevoel dan via de ratio/woorden zoals wij volwassenen dat gewend zijn.
Ook al zal het voor veel kinderen en ouders dus een stuk verlichting geven als de scholen weer open gaan, dit stuk verdient echt de aandacht, wil je dat de boze buien, verdriet of onzekerheid je kind niet in de weg blijven zitten.
Het klinkt misschien een beetje gek: maar dit begint dus bij jou als ouder. Hoe voel jij je? Maar dus écht? En welke invloed heeft dat op je kind denk je?
Maar ook: hoe voelt je kind zich écht (wat gaat er eigenlijk schuil achter het boze gedrag)? Want wat er boos uit komt, hoeft in de diepte niet eens over boosheid te gaan. Maar ja, hoe weet je dat. hoe kom je daar achter en wat kan je er vervolgens mee?
Op die vragen kan je de antwoorden vinden. Misschien niet nu zo ineens, maar wel door er bewust bij stil te staan en met een beetje hulp van mij, in de juiste richting oplossingen te zoeken. Jij achter het stuur en ik als stem in je navigatiesysteem als het ware.
En juist nu de scholen weer open gaan heb jij wellicht weer ruimte in je hoofd (en je agenda) om hier concrete stappen in te gaan nemen. Omdat je niet meer overvallen wil worden door de boosheid van je kind, maar een boze bui vóór wil zijn. Zodat zowel jij als je kind er minder last van hebben.
Om deze stappen nu te kunnen nemen heb ik de workshop-dag “Boze Buien Voorbij” opgesplitst in een 3-delige online workshop-serie. Een hele dag online workshop volgen is immers niet echt fijn. En het voordeel van 3 korte workshops (1,5 a 2 uur) is ook dat je tussen de afspraken door meteen het geleerde in de praktijk kan brengen voor jezelf en je kind. Meer info en Aanmelden via deze link